Huaksi – najbogatije selo na svijetu

Huaksi je najbogatije „selo“ na svijetu i predstavlja teško dostižan san velikog broja ljudi. Nalazi se u Kini i ima 2.000 stanovnika

Osim po urbanističkoj uređenosti i privredi koja se ne zaustavlja ni na trenutak, Huaksi je poznat i po visokim životnom standardu koji se ističe u odnosu na ostatak Kine.

Smješteno je u pokrajini Điangsu i opravdano nosi naziv „Selo bogataša“ zbog luksuznih vila, nebodera, helikoptera, automobila i tematskih parkova koji su na raspolaganju njegovim stanovnicima.

Huaksi je 1961. godine osnovao Vu Renbao sa idejom da napravi naselje koje će predstavljati svojevrstan model kineskog komunizma.

Selo je nekada bilo naseljeno siromašnim zemljoradnicima, a danas svaki od 2.000 stanovnika, ima više od 250.000 dolara na računu u banci i živi u vili.

Stanovnici Huaksija bogate se, između ostalog, podjelom godišnjeg profita sela. Budžet pune fabrike koje rade non stop jer se u Huaksiju radi sedam dana nedjeljno i ne postoji godišnji odmor.

Radnici koji dolaze u selo samo radi posla, ne uživaju u besplatnom zdravstvu i ekonomskim pogodnostima stanovnika Huaksija. Prema nekim procjenama, ovi migranti pokrivaju oko 95 odsto populacije, a samo 5 odsto predstavljaju prvobitni naseljenici iz 60-ih.

Zajednica funkcioniše po određenim pravilima što znači da ukoliko selo napustite i odlučite da se preselite negdje drugdje, gubite sve što imate na računu kao i vilu. Zbog tog pravila gotovo niko ne smije napustiti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici.