Automobil nas dnevno košta oko 6 eura

Prosječni godišnji trošak posjedovanja i korišćenja automobila je 4.500 KM, odnosno nešto više od 2.200 eura

Magistar saobraćaja iz Prijedora, Aleksandar Jeftić kaže da prosječan radnik radi pet mjeseci godišnje samo za troškove automobila. Čak i da automobil uopšte ne vozimo, njegovo posjedovanje košta nas 2,2 eura dnevno ili 800 godišnje, odnosno dvije prosečne plate. Dnevni trošak posjedovanja i korišćenja automobila iznosi oko šest eura.

On podsjeća na mnogobrojne neizbježne troškove – registraciju automobila kao i izdatke za gorivo. Ako prosječno godišnje prijeđemo 15.000 kilometara, uz prosječnu potrošnju od sedam litara i cijenu goriva od 1,85 KM po litru imamo trošak od 2.000 KM godišnje.

Bar jednom godišnje moraju se zamijeniti ulje i filter ulja, svake 2-3 godine filter goriva, filter vazduha, antifriz, ulje za kočnice, gume, a bar jednom u pet-šest godina treba uraditi veliki servis. Za redovno održavanje i popravke automobila treba potrošiti bar 350 eura godišnje.

Tu su i razni troškovi: poput parkiranja, pranja automobila i putarina. Na godišnjem nivou iznose 100 eura, a postoji i niz drugih mjerljivih i nemjerljivih troškova poput zauzimanja prostora kao što su garaža, nadstrešnica i betoniranja dvorišta.

Jeftić navodi da računica jasno pokazuje da je automobil „trošak – i to veliki“, zbog čega kaže da je možda bolje koristiti druge vidove prevoza: bicikl, javni prevoz, taksi ili rentakar, a novac za kupovinu automobila uložiti u nešto što će uštedjeti ili donijeti još novca.