U London stigao prvi kineski teretni voz

Nakon što je prešao put od 12.000 kilometara, prvi teretni voz koji direktno povezuje Kinu i Veliku Britaniju stigao je u juče u London

Voz je ušao na stanicu Barking, u istočnom dijelu Londona, nakon 18-dnevnog puta od grada Jiwua, u istočnoj kineskoj provinciji Zhejiang. Na svom putu, voz je prošao Kazahstan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku, Belgiju i Francusku prije ulaska u Veliku Britaniju tunelom ispod Lamanša.

U vozu punom robu široke potrošnje, vrijedne 4 miliona funti, bilo je 68 kontejnera, daleko manje od teretnih brodova. Ovaj željeznički servis pruža firmama novi način za slanje pošiljki sem brodovima i avionima. Željeznica je brža nego slanje robe morem, a jeftinija nego slanje avionom.

Kineska željeznica ima već više od deset teretnih željezničkih linija do evropskih gradova, uključujući Madrid i Hamburg. Oni su dio plana kineskih vlasti, pokrenutog 2013. za izgradnju novog “Puta svile” radi jačanja privrednih i trgovačkih veza širom Azije, Rusije i Evrope.

Na početku će vozovi kretati jednom nedjeljno da bi se procijenila potražnja. Analitičari navode da prevoz vozovima još nije ekonomski značajan jer se tako mogu prevesti količine koje su male u poređenju s brodskim linijama. Takođe još ne postoji povratna usluga – za slanje robe iz Velike Britanije u Kinu.

Druge evropske zemlje su koristile ovu uslugu da u Kinu izvezu robu kao što su vino i maslinovo ulje. Evropska unija je najveći trgovinski partner Kine, a u okviru Unije prve su Njemačka i Francuska.