Evropske berze: Ulagači na oprezu

Na evropskim berzama u petak se trguje oprezno jer ulagači nisu voljni mijenjati pozicije uoči inauguracije novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 11,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je oslabio 0,1 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 11,00 sati na gubitku 0,1 odsto, na 7.200 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,05 odsto, na 11.591 bod. Pariski CAC ojačao je 0,05 odsto, na 4.842 boda.

Evropski su ulagači suzdržani jer je juče na Wall Streetu Dow Jones indeks pao peti dan zaredom zbog opreza uoči inauguracije predsjednika Trumpa. Nadaju se da će u svom govoru Trump iznijeti detalje o planiranim politikama.

– Sva pažnja biće usmjerena na sadržaj i stil Trumpovog inauguracionog govora. Što će govor biti više „predsjednički“, to bi moglo biti bolje za tržište – pišu analitičari Morgan Stanleya.

Trump je u izbornoj kampanji obećao da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i ulaganja u infrastrukturu te olabaviti regulacije u pojedinim sektorima, što bi trebalo uticati na ubrzanje rasta ekonomije, a to bi moglo izazvati i jačanje inflacije, pa bi američka centralna banka mogla odgovoriti ubrzanjem tempa povećanja kamatnih stopa.

Kako je u fokusu ulagača inauguracija u Washingtonu, ulagače nije podstakao jutros objavljeni podatak da je u posljednjem lanjskom tromjesečju kineska ekonomija poraslo 6,8 odsto na godišnjem nivou, više od očekivanih 6,7 odsto.

Analitičari kažu da taj podatak može djelovati ohrabrujuće na investitore, ali raste zabrinutost u vezi toga može li Peking zauzdati finansijske rizike od snažne ekspanzije dugova nakon što je vlada godinama podsticala rast ekonomije.

Usporavanje rasta tržišta nekretnina, bolne strukturne reforme, kao i pritisak na izvoz ako Trump ispuni svoje najave o protekcionističkoj politici i uvođenju carina, najveći su rizici za kinesku ekonomiju u ovoj godini, kažu analitičari.