Aluminijum pod pritiskom prekomjerne ponude

Aluminijum pod pritiskom prekomjerne ponude

Cijena aluminijuma je u prošloj godini porasla 12 odsto, ali ovaj metal bi se u 2017. godini mogao naći pod pritiskom povećane proizvodnje u Kini, smatraju analitičari.

Na londonskoj berzi metala (LME) tona aluminijuma je u petak koštala 1.826 dolara, nakon što je nedjelju dana ranije dostigla 1.835 $, najviši nivo od maja 2015. godine.

Analitičari londonskog “Capital Economics” kažu da su skeptični po pitanju daljnjeg kretanja aluminijuma. Smatramo da će suficitarnost postati glavna karakteristika ovog tržišta i da će ponuda neminovno rasti kako mnogi proizvođači sa tržišta u narastanju povećavaju proizvodnju do rekordnih nivoa, gomilajući zalihe.

Dodatni pritisak na metale stvorila je najava predsjednice američke centralne banke Janet Yellen o skorom podizanju kamatnih stopa u SAD koja je rekla da je predugo suzdržavanje od povećanja kamata predstavljalo rizik od mogućih neugodnih iznenađenja u budućnosti i zato ima smisla postepeno povećavati ključne kamatne stope.

Rast vrijednosti američke valute čini robu koja se obračunava u dolarima skupljom za imaoce drugih valuta, što smanjuje tražnju i cijenu.

Preporučujemo vam i sljedeće: