Euro profitirao od Trampove inauguracije, dolar pod pritiskom

Valuta

Euro je trgovanje na međunarodnim tržištima protekle nedjelje zatvorio na nivou 1,07 dolara, što predstavlja dnevni rast od 0,37 odsto u odnosu na američku valutu.

Na nedjeljnom nivou euro je prema dolaru u dobitku 0,54 odsto, dok je od početka godine evropska valuta ojačala prema američkoj 1,77 odsto.

Evropska valuta se tokom prošle nedjelje našla pod pritiskom nakon govora predsjednice američke centralne banke Janet Yellen u Commonwealth Clubu u San Francisku kada je iznijela mišljenje da bi predugo suzdržavanje od povećanja kamata predstavljalo rizik od mogućih neugodnih iznenađenja u budućnosti i zato ima smisla postepeno povećavati ključne kamatne stope.

S druge strane Evropska centralna banka je na sastanku u četvrtak zadržala postojeće kamatne stope i program kvantitativnog labavljenja.

Vrijednost eura je počela rasti nakon dugoočekivanog inauguracioniog govora 45. američkog predsjednika. Po drugi put u 15 dana Donald Tramp je razočarao investitore jer Tramp nije detaljnije govorio o ekonomskim planovima.

Pored toga, početkom prošle nedjelje američki je predsjednik u intervjuu za Wall Street Journal rekao da je dolar previše jak i da ih “to ubija”. Zbog jakog dolara njihovi proizvodi na inostranim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti. Dolar je i pod pritiskom rasta zabrinutosti u vezi protekcionističkih mjera koje Tramp najavljuje. Protekcionizam bi mogao dovesti do trgovinskih ratova, a to nije dobro za finansijska tržišta.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, u petak je bio oko 0,4 odsto slabiji u odnosu na kraj prethodne nedjelje.