Rekordna cijena akcija Microsofta

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, što je 3,6 odsto više nego godinu dana prije, a kako su porasli i prihodi tog tehnološkog diva, cijena akcije dosegla je rekordan nivo.

Prihodi su u proteklom tromjesečju dosegli 24,09 milijardi dolara, 1,2 odsto više nego u istom kvartalu godinu dana ranije, dok su prema prilogođenim podacima, prihodi iznosili 26,07 milijardi dolara, što je takođe više na godišnjem nivou.

Cijena akcija tog softverskog diva porasla je u četvrtak na Vol Stritu oko 1 odsto, pa je dosegla rekordan nivo od 64,30 dolara.

Rast prihoda Microsofta zahvaljuje se uspješnosti njegovog ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure. Prihodi u tom segmentu porasli su za 8 odsto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 odsto. Međutim, pritom je blago pala bruto marža, na 48 odsto, jer je u tom području velika konkurencija kompanija, kao što su lider „Amazon.com“, potom „Alphabetov Google“, „IBM“ i „Oracle“.

S druge strane, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje personalnih računala (PC), što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom.

Prema podacima IDC-a, prodaja PC-a u svijetu pala je u posljednjem tromjesečju 2016. godine za 1,5 odsto na godišnjem nivou, pa su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromjesečju pali za 5 odsto, na 11,8 milijardi dolara.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satja Nadele, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Lani je postignut dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara što je bilo najveće preuzimanje u istoriji Microsofta. U proteklom tromjesečju LinkedIn je ostvario prihod od 228 miliona dolara, pri čemu je zabilježio čisti gubitak od 100 miliona dolara. (Fena)