Prestižna SAG nagrada za film „Hidden Figures“

Film baziran na istinitoj priči „Hidden Figures“osvojio je nagradu kao najbolji film američkog Udruženja filmskih glumaca (SAG), pred predstojeću dodjelu prestižnog Oskara.

Denzel Vašington u filmu „Fences“ dobio je nagradu kao najbolji glumac dok je Ema Stoun proglašena za najbolju glumicu u mjuziklu „La La Land“ koji je dobio rekordnih 14 nominacija za Oskara.

Ceremonija dodjele nagrada u Los Anđelesu održana je u sijenci ukaza Donalda Trampa o zabrani ulaska u SAD državljana sedam muslimanskih zemalja, jer su neki glumci tokom govora pomenuli i osudili odluku američkog predsjednika.

Zabrinutost je izrazila i američka Akademija za film i nauku, koja dodjeljuje Oskare, navodeći da postoji mogućnost da iranskom reditelju Asgaru Farhadiju ne bude odobrena viza za dolazak na ceremoniju dodjele nagrada koja je zakazana 26. februara u Los Anđelesu.

Farhadijev film „Salesman“ je nominovan u kategoriji najboljeg stranog filma. Farhadi nije govorio o svojim planovima, ali su neki iranski zvaničnici u petak tvitovali da je potvrđeno da Farhadiju neće biti dozvoljen ulazak u SAD.