Saudijska Arabija uvodi PDV

Saudijska Arabija uvela je porez na dodanu vrijednost (PDV) čime je okončana era bez poreza u ovoj državi, a ove mjere su donesene usljed pada prihoda od nafte

PDV od pet posto uveden je na određenu robu ali će se primjenjivati tek od naredne godine. Porez na duvan koji je ranije uveden u visini od 50 posto biće dodatno povećan na 100 posto, koliko će iznositi i porez na energetska i gazirana pića.

Mnogi kažu da se okončava i era lagodnog života u zalivskim državama. Ostale države članice Vijeća za saradnju zalivskih zemalja – Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati, će takođe uvesti PDV početkom naredne godine.

Stanovnici ovog regiona uživali su u robi bez poreza i obilatim državnim subvencijama sve dok cijene nafte nisu prepolovljene, što je ostavilo rupe u budžetima.

Cijena sirove nafte pala je sa 114 dolara po barelu u 2014. na samo 55 dolara, koliko iznosi trenutno.

Saudijska Arabija prošle godine najavila je niz mjera štednje. Obustavljeni su neki infrastrukturni projekti, smanjene su plate ministara, uveden je moratorij na rast plata državnih službenika i smanjene su subvencije na komunalne usluge i gorivo.

Rijad je uspio smanjiti budžetski deficit sa 98 milijardi dolara u 2015. na 79 milijardi prošle godine.