Utrka u svemiru: Sve veća je potražnja za satelitima

Više od 9.000 satelita će biti lansirano u svemir do 2025, a većina njih će težiti manje od 500 kilograma

U studiji konsulantske kuće Euro Consult predviđa se da će se poslovanje s konvencionalnim satelitima, kojih je suspendovano 1.480 u proteklih deset godina uduplo povećati i da će satelitsko poslovanje do 2025. godine ostvariti godišnju prodaju od 27 milijardi eura.

Za ovo postoji nekoliko razloga. Svijet treba više klimatskih i vremenskih satelita, a sve veća je potražnja za satelitima radi inteligentnih i špijunskih aktivnosti. Privatni projekti, kao što su Space X i OneWeb, žele potpuno pokriti planetu internetom, što znači stotine novih minisatelita.

Rachel Villain iz Euro Consulta rekao je da je odlučujući faktor bila odluka američke svemirske agencije NASA od prije nekoliko godina da ponudi usluge u svemiru privatnim provajderima.

Milijarderi poput Elona Muska (Space X) i Jeff Bezosa (Amazon) sebe vide kao nove svemirske pionire ali i američke korporacije poput Boeinga i Lockheed Martina. Rusi, Japanci i Indijci su takođe izgradili rakete, a Kinezi imaju prvi ugovor za izgradnju – Thai telekomunikacijske usluge.

Evropljani dominiraju na tržištu zahvaljujući Ariane raketi. Peta generacija je tačnija i pouzdanija od bilo kojeg konkurenta, tako da je bilo 76 uspješnih lansiranja u nizu.

Airbusov i Safranovov ogranak Arianespace već traži i više cijene na tržištu.