Azijske berze: Akcije skočile, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija porasle jer je ulagače ohrabrio rast indeksa na Wall Streetu, dok je dolar stabilan nakon pada prošle nedjelje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,5 odsto.

U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast indeksa na Wall Streetu u petak, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokrenuo proces usmjeren na ublažavanje regulacija u finansijskom sektoru i boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U januaru je u SAD-u broj zaposlenih povećan za 227.000, znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanja na tržištu rada i ubrzanje rasta ekonomija.

Pritom je prosječna cijena satnice porasla samo 0,1 odsto, što pokazuje da inflacija ne bi trebala znatnije ojačati. Zbog tog američka centralna banka ne bi trebala žuriti s povećanjem kamatnih stopa, što pogoduje tržištima kapitala.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena nafte nakon što su SAD uvele nove sankcije Iranu. Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 18 centi, na 56,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 17 centi, na 54,00 dolara.

Podršku tržištima pružili su i podaci o stabilnom rastu aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru, koji su učvrstili nadu ulagača da se rast drug epo veličini svjetske ekonomije stabilizovao nakon dužeg razdoblja usporavanja.

To nije izazvalo snažniji rast cijena akcija u Šangaju jer su ulagači i dalje pod utiskom neočekivanog povećanja kratkoročnih kamata kineske scentralne banke.

Taj njen potez u petak pokazuje da se vlasti lagano kreću prema čvršćoj monetarnoj politici kako bi se usporio snažan rast dugova kineskih kompanija i zaustavio odliv kapitala s tamošnjih tržišta.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan, nakon što je prošle nedjelje oslabio već petu nedjelju zaredom zbog nesigurnosti ulagača u to kako će najavljene Trumpove politike uticati na američku valutu.

Jutros je kurs dolara prema japanskoj valuti blago skliznuo na 112,50 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,65 jena.

U odnosu na evropsku valutu dolar je blago ojačao, pa se cijena eura kreće oko 1,0770 dolara, dok je u petak iznosila 1,0780 dolara.