Euro oslabio, pažnja usmjerena na francuske predsjedničke izbore

Euro je u ponedjeljak oslabio u odnosu na većinu svjetskih valuta kako se pažnja investitora preusmjerila sa američke, na evropsku političku scenu

Eurom se na međunarodnim tržištima valuta trguje za 1,0754 dolara, što predstavlja dnevni pad od 0,3 odsto. Tokom dana euro se nakratko bio spustio na 1,0710 dolara.

U odnosu na britansku valutu, evropska je oslabila 0,17%, dok je prema švajcarskom franku pojeftinila 0,5 odsto, na 1,0651 franka.

Najveći pad euro je zabilježio prema japanskoj valuti, 1,04%, i trguje se za 120,11 jena.

Cjena eura krenula je negativnim smijerom nakon što je liderka krajnje desnog Nacionalnog fronta Marin Le Pen pokrenula svoju kandidaturu za predsjednika Francuske. Le Pen je kampanju počela u nedjelju zahtjevom da Francuska napusti zonu eura.

Popularnost Marin le Pen nastavlja da raste, kako se u Francuskoj sve češće dešavaju teroristički napadi, poslije koji sve više birača počinje da se okreće nacionalistričkoj i populističkoj politici.Najnovije ankete pokazuju da Le Pen ima dovoljnu podršku da prođe u drugi krug predsjedničkih izbora, ali ne i dovoljno da pobijedi na glasanju koje bi trebalo da se održi 7. maja.

Na kurs eura uticalo je i obraćanje predsjednika Evropske centralne banke Maria Draghia u Evropskom parlamentu koji je odbacio mogućnost da ECB pooštri monetarnu politiku, nagovjestivši da bi podsticaji mogli čak biti pojačani ako to bude zahtjevala privredna situacija u eurozoni.

Istovremeno je Draghi odbacio tvrdnje administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da Njemačka ima nepravičnu prednost u trgovini.  (Agencije)