Cijene nafte porasle nakon rekordnog smanjenja proizvodnje u svijetu

Cijene nafte su u petak porasle na međunarodnim tržištima nakon izvještaja Međunarodne agencije za energiju (IEA), da su zemlje članice OPEC-a realizovali rekordnih 90 odsto dogovorenog plana o smanjenju proizvodnje

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper, porasla je 1,2% na 56,29 dolara po barelu, dok je američka WTI poskupjela 1,04 odsto, na 53,55 dolara za barel.

Članice OPEC-a su se dogovorile, 30. novembra, da smanje svoju proizvodnju, počevši od januara, za 1,2 miliona barela dnevno. Njima se u decembru pridružila Rusija i drugi proizvođači koji su obećali smanjenje za 600.000 barela dnevno.

U mjesečnom izvještaju IEA se navodi da je proizvodnja nafte u januaru pala, u odnosu na decembar 2016., za 1 milion barela, na 32,06 miliona barela dnevno, što je najozbiljnije rezanje proizvodnje u istoriji OPEC-a.

U izvještaju se takođe navodi na određenu neusklađenost u provođenju dogovora. Saudijska Arabija, Katar i Angola su smanjili proizvodnju i više nego su obećali. Tako je Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik nafte, srezala svoju proizvodnju za 560.000 barela dnevno u odnosu na oktobar prošle godine, što je 70.000 barela dnevno više od dogovorenog smanjenja. S druge strane, Irak je ispunio samo polovinu dogovorenih obaveza, a Venecuela, koja se prvi put pridružila dogovoru, je ispoštovala skromnih 18% preuzetih obaveza.

Proizvodnja u Rusiji, koja učestvuje više od polovine u smanjenju proizvodnje u grupi zemalja izvan OPEC-a, je pala za 100.000 barela dnevno, što je samo trećina od dogovorenog.

Međunarodna agencija za energiju izvještava da je smanjena proizvodnja ublažena većim izlazom nafte iz Libije i Nigerije, koji su izuzeti iz globalnog dogovora. Ipak, globalne zalihe nafte pale su u januaru za skoro 1,5 miliona barela dnevno.