Rodoljub Drašković kupio „Vršačke vinograde“

Preduzeće Vršački vinogradi prodato je po cijeni od 575 miliona dinara (4,6 miliona eura) koncernu „Svislajon Takovo“ koje je u vlasništvu biznismena Rodoljuba Draškovića

Početna cijena bila je 480 miliona dinara, što je polovina trenutno procijenjene vrijednosti tog kombinata. Uz Draškovića, ponude su dostavila još dva kupca. Međutim, država je tri puta preko tendera pokušala da proda „Vršačke vinograde”, a firma je danas prodata iz stečaja.

Posljednji pokušaj 2013. godine propao je jer je Agencija za privatizaciju tada izabrala jedinog ponuđača, kinesku kompaniju „Guan nan” koja je ponudila 5,3 miliona eura za kompaniju koja je onda bila procijenjena na 29 miliona eura. Ministarstvo privrede je obavilo nadzor nad privatizacijom i na kraju je poništilo.

„Vršačke vinograde” je restrukturiranje čuvalo od stečaja sve do novembra 2015. godine. U međuvremenu vrijednost „Vršačkih vinograda” je opadala pa je sada procijenjena na svega oko 960 miliona dinara, što je nepunih osam miliona eura, iako na spisku imovine tog banatskog giganta ima 206 objekata, 516 parcela, 140 vozila. Ukupni podrumski kapaciteti “Vršačkih vinograda” iznose 34,2 miliona litara (3.420 vagona) i u mogućnosti su da prihvate cjelokupan rod grožđa Vršačkog vinogorja. Vršačko vinogorje ima oko 2000 ha plantažnih vinograda, od čega je 1700ha u posjedu Vršačkih vinograda.