Cijene kafe na međunarodnim tržištima porasle u januaru

Nakon pada cijena krajem prošle godine, tržište kafe se oporavilo u januaru

Međunarodni savjet za kafu (ICO) navodi da su sve grupe kafe zabilježile rast cijena, pri čemu prednjači robusta, koja je porasla, u prosjeku, 6,4%, na najviši nivo od septembra 2011. godine.

Cijena brazilske kafe, sorte arabika je u januaru porasla 6,2 odsto u prosjeku, kolumbijske “milds” 5,3% dok je cijena ostalih  “milds” u prosjeku porasla 4,2 odsto.

ICO indeks je u januaru porastao 5,6%, na 139,07 US centi po funti (lb = 0,45 KG), u poređenju sa prosječnom cijenom za decembar koja je iznosiola 131 US centi /lb.

Trend na tržištu je preokrenut krajem januara, kada je ICO indeks dostigao vrijednost 145,82 US centi po funti, što se pripisuje slabljenju dolara i prognozama o smanjenoj proizvodnji u Brazilu, Indoneziji i Vijetnamu. Uprkos prognozama, pržionice su nabavljale robusta kafu slabije kvalitete iz zemlje drugog porijekla ili mješavinu arabike.

Slabiji dolar čini kafu, kao i sve druge robe koja se obračunavaju u dolarima, jeftinijom za kupce u drugim valutama što povećava tražnju i podstiče rast cijena.
Na kraju prošle nedjelje prosječna cijena kafe je iznosila 137,41 US cent po funti. Kolumbijska “mild” kafa se trgovala za 163,42 US cent/lb, prosječna cijena za ostale “mild” kafe u petak je iznosila 166,01 US cent, brazilske 145,54 centa a robuste 106,03 centa po funti.