Ko je novi predsjednik Njemačke: Frank Valter Štajnmajer, radnički sin koji je poklonio bubreg supruzi

Frank-Valter Štajnmajer koji je donedavno bio šef njemačke diplomatije izabran je za novog predsjednika Njemačke i zamijeniće Joahima Gauka kojem mandat ističe 18. marta

Njemački predsjednik se bira u parlamentu, a za Štajnmajera je glasala velika većina poslanika Bundestaga. Među prvima mu je čestitala kancelarka Angela Merkel. On je bio zajednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD

Šezdesetjednogodišnji Štajnmajer, radnički sin, koji je, kada je prije nekoliko godina poklonio svoj bubreg supruzi, pokupio kod Njemaca i puno “ljudskih poena“ je socijaldemokrata po političkom uvjerenju, pravnik po obrazovanju i protestant po vjerskom opredjeljenju i za njega se kaže da je odrastao u tradiciji protestantske etike kao vrijedan, disciplinovan, pažljiv i jednostavan.

AP za Štajnmajera navodi da je bio poštovan kao šef diplomatije, ali i podsjeća da je prošle godine predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je tada bio kandidat za Bijelu kuću, nazvao jednim od „propovjednika mržnje“.

Štajnmajer se pojavio kao kandidat vlade nakon što Merkelova nije uspjela da pronađe adekvatnog konzervativca koji bi se kandidovao za predsjedničku funkciju. On je već dugo vremena bio od najpopularnijih političara Njemačke i da ima dugačku karijeru u tamošnjoj politici.

Podsjeća se da je on bio šef kabineta nekadašnjeg kancelara Gerharda Ssredera i jedan od glavnih arhitekata Ssrederovog paketa ekonomskih reformi i smanjivanja socijalnih davanja 2003. koji je ojačao njemačku privredu.

Štajmajer je pod Merkelovom služio kao ministar spoljnih poslova u dva mandata od 2005. do 2009. i potom opet od 2013. do ove godine, a u međuperiodu bio je lider opozicije. AP navodi da je poštovanje stekao upornošću koju je pokazao u naporima za rješenje dugotrajne krize u Ukrajini.

Šesdesetjednogodišnji Štajnmajer se obično ophodi veoma diplomatski, ali da je snažno kritikovao Trampa tokom predizborne kampanje u SAD. U izjavi koju je dao u avgustu prošle godine, u odgovoru na pitanje o usponu desničarskog populizma u Njemačkoj i drugim zemljama iznio je osudu na račun onih koji „vode politiku uz pomoć straha“. On je tu naveo nacionalističku stranku Alternativa za Njemačku, promotere izlaska Velike Britanije iz EU i „propovjednike mržnje, poput Donalda Trampa u ovom trenutku u SAD“.

O privatnom životu novog njemačkog predsjednika se zna da je u braku sa Elke Bidenbender, takođe, pravnicom i da imaju dvadesetogodišnju kćerku. Štanmajer je čovjek bez skandala. Godinama živi u braku gdje, kako mediji saznaju, vladaju ljubav i harmonija.

Novi predsjednik njemačke države slavi Božić sa porodicom uz svinjetinu i kiseli kupus, ljetuje u Južnom Tirolu, zalaže se za donaciju organa, a u skandalu o “doktoratu-plagijatu“, koji je potresao vladu Angele Merkel, uspio je da sačuva i doktorsku titulu i obraz.

Sam Štajnmajer, koji je nekada bio šef Kancelarske službe bivšeg kancelara Gerharda Šredera, dva puta šef diplomatije, ali i neuspjeli kancelarski kandidat, najavio je da se u toku svog predsjedničkog mandata želi da brine o građanima i demokratiji i da putuje po sopstvenoj zemlji. (Nedeljnik)