Peugeot Citroen kupuje Opel

Njemačka automobilska marka Opel uskoro bi se mogla naći u vlasništvu francuskog automobilskog koncerna PSA pod čijim su okriljem “Peugeot” i “Citroen”

U saopštenju se navodi da je u toku razmatranje brojnih strateških inicijativa kojim će se proširiti postojeća saradnja između dvije kompanije i da je kupovina “Opela” jedna od opcija.

Prije toga je agencija Reuters javila kako su pregovori o prodaji Opela, koji se od 1929. nalazi u vlasništvu američkog General Motorsa već uznapredovali te da je potpisivanje kupoprodajnog ugovora “pitanje dana”.

General Motors je prije nekoliko dana objavio kako je s markama u Evropi, uz koje pored Opela pripada i britanski Vauxhall, ostvario gubitak od 240 miliona eura, što se najviše povezuje s padom vrijednosti funte. GM uprkos tomu očekuje da će od sljedeće godine marke Opel i Vauxhall početi da posluje sa dobitkom.

PSA planira otkup i marke Vauxhall, koji za britansko tržište proizvodi modela iz Opelove linije.

GM od 90-tih godina pokušava da obnovi marku Opel, sa sjedištem u Ruesselsheimu pored Frankfurta, a u sklopu mjera štednje je bio prisiljen da zatvori nekoliko pogona u Evropi, između ostalog i onaj u njemačkom Bochumu.

PSA je, nakon Volkswagena, najveći proizvođač automobila u Evropi.