Toyota prodala 50 puta više električnih automobila od Tesle

Toyota prodala 50 puta više električnih automobila od Tesle

Krajem januara Toyotina ukupna prodaja automobila sa hibridnim pogonom dostigla je osmocifren broj

Japanski proizvođač ne samo što je pionir u proizvodnji hibridnih vozila, već je i daleko ispred svih ostalih auto-kompanija u svijetu kada je riječ o kumulativnoj prodaji ove vrste automobila.

Toyota trenutno u ponudi ima 34 modela sa hibridnim pogonom, uključujući i automobile svog luskuznog brenda Lexus. Od ukupno 10 miliona hibrida, koliko ih je proizvedeno tokom prethodnih 20-ak godina, najviše ih je isporučeno kupcima na sjevernoameričkom tržištu gdje je plasirano preko 3 miliona automobila.

Svijet je prihvatio vozila sa hibridnim pogonom, ali japanskom proizvođaču nije bilo lako kada je 1997. predstavio prvi model koji je osim konvencionalnog benzinskog imao i električni motor. Prije dvije decenije, na hibride se gledalo kao na još jedan eksperiment automobilske industrije pred kojim je neizvjesna budućnost. Međutim, Toyota je odlučno zakoračila u nepoznato.

Uprkos početnim neuspjesima kada je inženjerima tek nakon 49 dana pošlo za rukom da pokrenu prototip prvog Priusa, a i tada su uspjeli da prijeđu svega 500 metara, japanska kompanija je danas lider u proizvodnji i prodaji vozila sa hibridnim pogonom, a njenim stopama krenuli su gotovo svi veliki proizvođači automobila.

Preporučujemo vam i sljedeće: