Azijske berze: Dolar pao, ulagači oprezni

Berza

Na većini azijskih berzi cijene su akcija u četvrtak porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je kurs dolara pao jer su ulagači odlučili povući zaradu nakon njegovog snažnog rasta prethodnih dana

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,5 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji pale 0,2 odsto. Berzanski indeksi u Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,5 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, dostigavši novu najviši nivo u 19 mjeseci.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordnim dosezima berzanskih indeksa na Wall Streetu. S&P 500 indeks porastao je sedmi dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz od septembra 2013. godine, pri čemu je peti dan zaredom dostigao rekordnog nivoa. To se zahvaljuje podacima o jačanju američke ekonomije i uverenju ulagača da će američki predsjednik Donald Trump ispuniti obećanja o smanjenju poreza.

Na azijskim se berzama trguje oprezno jer tehnička analiza pokazuje da je MSCI azijski indeks precijenjen. Iako podaci o izvozu zemalja regije pokazuju da ekonomska aktivnost u Aziji jača, politička nesigurnost i antiglobalizaciona retorika iz SAD-a navode ulagače na oprez.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je zaustavljen rast cijena nafte, koje su krajem prošle i početkom ove godine znatno rasle jer je OPEC odlučio smanjiti proizvodnju. Međutim, proizvodnja nafte u SAD-u raste, što bi moglo umanjiti uticaj smanjenja proizvodnje OPEC-a.

Podaci pokazuju da zalihe sirove nafte i benzina u SAD-u rastu, što znači da je neravnoteža između ponude i potražnje i dalje znatna. Zbog toga se već duže vrijeme cijene nafte kreću u rasponu između 50 i 60 dolara po barelu.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,1 odsto, na 53,05 dolara, dok na londonskom tržištu cijena barela stagnira oko 55,75 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio, iako je predsjednica Feda Janet Yellen u drugom danu svedočenja u Kongresu o monetarnoj politici juče ponovno naznačila da bi centralna banka već u martu mogla povećati kamatne stope i premda podacima o inflaciji i prometu u trgovini na malo ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros skliznuo na 100,92 boda, nakon što je juče dostigao najviši nivo u mjesec dana, 101,76 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo na 113,90 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,40 jena.

Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura dostigla 1,0610 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0575 dolara.