Najjeftinije i najskuplje destinacije u 2017.

Kompanija Hoppa, koja se bavi aerodromskim transferima, ažurirala je svoj godišnji izvještaj u kome su prikazane najjeftinije i najskuplje destinacije širom svijeta

Istraživanje je otkrilo gdje su najskuplji, a gdje najniži troškovi smještaja, obroka, pića i taksi prevoza, kao i autobuske turističke ture i vrhunske atrakcije. Izvještaj, zasnovan na podacima prikupljenim sa 84 svjetske destinacije, pokazao je da Cirih predstavlja najskuplju destinaciju za posjetu, sa ukupnom prosječnom cijenom od 200 eura koja obuhvata hotel, hranu, piće i taksi prevoz za jednu osobu i jedno noćenje, dok je Sofija ipak na samom dnu liste sa ukupnom prosječnom cijenom od 45 eura. London se našao na 12. mjestu, sa cijenom od 144 eura, što ga čini za nijansu jeftinijom destinacijom od Dablina, ali skupljom od Dubaija.

Kada se dalje pogledaju rezultati koji se tiču cijene obroka, Meka se pokazala kao najjeftinija, a Cirih se opet našao na vrhu liste sa prosječnom cijenom od 94 eura. Veliko je iznenađenje da se najjeftinija krigla piva može popiti na Ibici za svega 0,90 eura, a Las Vegas je, na primjer, na 7. mjestu gdje je prosječna cijena 6 eura. Kada se radi o hrani i piću za ponijeti, hamburger u Veneciji košta 15 eura što je duplo više nego u Njujorku dok je Manila najjeftinija, gdje se hamburger može pojesti po prosječnoj cijeni od 2,3 eura. Što se ljubitelja kafe tiče, zanimljivo je znati da je ovaj napitak najskuplji u Kopenhagenu i da u prosjeku košta oko 6 eura. Drugi po redu, ali kao najjeftiniji grad za kafu je Rim gdje se može uživati u pravoj italijanskoj kafi za samo 1,36 eura.

U najnovijem izvještaju za 2017. godinu novina su cijene koktela gdje je utvrđeno da postoji ogroman raspon cijena koje kreću od 3,5 eura koliko košta prosječan koktel na Kubi do vrtoglavih 21,3 eura u Bahreinu. Imajući na umu da je razgledanje grada autobusom veoma popularno među turistima, cijene ovih tura su, takođe, uključene u izvještaj. Ukoliko se za ovako nešto odlučite u Kijevu, platićete 8,9 eura, ali se zato pripremite da za isto to u Dubaiju platite 64,3 eura. Posljednja novina u ovogodišnjem izvještaju su cijene najvećih svjetskih atrakcija. Za posjetu Velikoj palati u Bangkoku potrebno je izdvojiti 13,4 eura, dok posjeta parku Universal Studios košta 150 eura koliko se mora izdvojiti za dnevnu kartu.