Najveći rast ekonomije eurozone za šest godina

Najveći rast ekonomije eurozone za šest godina

Eurozona je u februaru ostvarila najveće povećanje ekonomskog rasta za gotovo šest godina

Londonska kompanija IHS Market u mjesečnom izvještaju o ekonomskim aktivnostima 19 članica eurozone, navela je i da su u stvaranju radnih mjesta zabilježeni najbolji rezultati u posljednjih 9,5 godina i da je nastavljeno povećanje narudžbina i optimizma kompanija.

Indeks nabavki u privredi skočio je u februaru na 56 odsto s januarskih 54,4 odsto i trenutno je na najvišem nivou od aprila 2011. godine, što ukazuje na mogućnost velikog privrednog rasta od 0,6 odsto u prvom tromjesečju ove godine, prenosi Beta.

Veliko iznenađenje je to što djeluje da Francuska ima nešto brži rast od Njemačke prvi put od avgusta 2012. godine.

Kris Vilijamson iz IHS Marketa rekao je da je povratak rastu u Francuskoj veoma važan za širenje oporavka u eurozoni.

Francuska je trenutno u fokusu zbog predstojećih predsjedničkih izbora na proljeće, a istraživanja javnog mnijenja ukazuju da će trka biti neizvjesna. Prema istraživanju kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen će imati najviše glasova u prvom krugu, ali ona zaostaje za potencijalnim rivalima u drugom krugu.

Politička neizvjesnost je velika ove godine u zemljama eurozone. Osim u Francuskoj, izbori se održavaju u Holandiji u martu i u Njemačkoj u septembru.

Postoji zabrinutost da će populističke stranke, na talasu Bregzita i pobjede Donalda Trampa u SAD, ojačati širom Evrope i da će to doprinijeti pogoršanju poslovnih okolnosti.

Imajući u vidu neizvjesnost, malo ko očekuje da će Evropska centralna banka uskoro okončati napore da oživi ekonomiju eurozone, a moguća svijetla tačka za rukovodioce u toj banci je što istraživanje pokazuje i da inflacija više nije na opasno niskom nivou.

Preporučujemo vam i sljedeće: