Wall Street: Novi rekordi indeksa

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima najvećih američkih trgovačkih lanaca i optimizmu ulagača zbog najavljenog smanjenja poreza

Dow Jones ojačao je 0,58 odsto, na 20.743 boda, dok je S&P 500 porastao 0,60 odsto, na 2.365 bodova, a Nasdaq indeks 0,47 odsto, na 5.865 bodova.

Nove rekordne nivoe indeksa zahvaljuju se usponu cijena akcija u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a među najvećim su dobitnicama bile akcije trgovačkih lanaca.

Cijena Wal-Marta skočila je 3 odsto, nakon što je najveći svjetski trgovinski lanac izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u četvrtom lanjskom tromjesečju. Iz istog razloga akcije Home Depota poskupjela je 1,4 odsto.

Sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata bliži se kraju, a većina kompanija izvijestila je o većoj dobiti nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom kvartalu u prosjeku bila veća za 7,5 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. To je najveći rast zarada od trećeg tromjesečja 2014. godine.

Optimizam ulagača zahvaljuje se i naznakama ubrzavanja rasta američke ekonomije, kao i najavama predsjednika Donalda Trumpa da će smanjiti poreze, povećati fiskalnu potrošnju i olabaviti regulacije u pojedinim sektorima. Od početka novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 10 odsto.