Wall Street: Dow Jones nastavlja da obara rekorde

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks i u četvrtak dostigao novi rekordni nivo, deseti dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena akcija energetskih kompanija i poruci predsjednika Donalda Trumpa da će se u SAD vratiti milioni radnih mjesta

Dow Jones ojačao je 0,17 odsto, na 20.810 bodova, a S&P 500 indeks 0,04 odsto, na 2.363 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,43 odsto, na 5.835 bodova.
Novi rekordni nivo Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena akcija u energetskom sektoru za 0,5 odsto zbog rasta cijena nafte.

Pozitivno je na tržište uticala i poruka predsjednika Trumpa na sastanku s dvadesetak direktora kompanija da planira vratiti u SAD milione radnih mjesta, iako nije bliže objasnio kako namjerava prekinuti dugogodišnji trend smanjenja radnih mjesta u industriji.

Očekuje se da će Trump objaviti niz prijedloga koji bi trebali ići u korist kompanijama, uključujući smanjenje poreza, povećanje investicija u infrastrukturu i labavljenje regulacija u pojedinim sektorima. Zahvaljujući tome, od početka novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je više od 10 odsto i dostigao najviše nivoe u istoriji.

Poslednjih dana ipak se trguje oprezno, pa indeksi ne rastu znatnije, jer ulagači čekaju konkretne prijedloge Trumpove vlade.

A na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 odsto, na 7.271 bod, dok je pariski CAC skliznuo 0,09 odsto, na 4.891 bod, a frankfurtski DAX 0,42 odsto, na 11.947 bodova.