Ovo je dvadeset najmoćnijih zemalja svijeta

Sudeći prema studiji “Najbolje zemlje” koju je sproveo “US News and World Report”, najmoćnija zemlja svijeta su SAD

Rangiranje 80 zemalja svijeta vršeno je na osnovu velikog broja faktora, poput kulturne istorije, ekonomskog i političkog uticaja, vojne snage, kvaliteta života i sl. U anketi, koja je za cilj imala otkrivanje toga kako svijet vidi određene nacije na globalnom nivou, učestvovalo je više od 21.000 biznismena, članova društvene elite i običnih građana.

Rezultati ankete izgledaju ovako:

20. Pakistan
Politička nestabilnost, korupcija i borba protiv ekstremizma uzrok su pada Pakistana na ovoj listi. Ekonomski rast takođe je stao usljed nemogućnosti zemlje da privuče strane investitore.

19. Švedska
Umjesto da ulaže u vojsku, Švedska je odlučila da stavi dobrobit svojih građana na prvo mjesto, zbog čega uživa veliko poštovanje u svijetu.

18. Italija
Uprkos turbulentnoj političkoj godini i ostavci premijera Matea Rencija, Italija i dalje ima treću po redu najjaču ekonomiju u Eurozoni.

17. Australija
Uprkos tome što se kotira vrlo nisko po moći i globalnom uticaju, Australija je dospjela na listu zahvaljujući visokom životnom standardu

16. Indija
Indija je u 2016. godini imala najbrži privredni rast. Međutim, nedavna kriza koju je prouzrokovala odluka vlade o prestanku korišćenja krupnih novčanica učinila je da ova zemlja izgubi 11 milijardi dolara.

15. Švajcarska
Ova mala evropska država proglašena je najboljim mjestom za život. Riječ je o 11. najbogatijoj zemlji na svijetu u pogledu BDP-a po glavi stanovnika, koja je naročito privlačna biznismenima zbog izuzetno niskih korporativnih taksi. Glavne kancelarije UN-a takođe se nalaze u Ženevi.

14. Iran
Zbog svoje strateške pozicije na Bliskom Istoku i prirodnih resursa, Iran je dugo bio meta svjetskih supersila, piše US News. Samo u ovoj zemlji nalazi se 9 odsto zaliha nafte na svijetu.

13. Turska
Turska predstavlja kapiju između Bliskog Istoka i Evrope, a ova veza izuzetno je bitna za obje strane zbog trenutnih nemira u okolnim zemljama.

12. Kanada
Kanada se prema US News nalazi na drugom mjestu liste najboljih zemalja za život, ali kaska na ovoj listi iako važi za najvećeg trgovinskog partnera SAD.

11. Južna Koreja
Zbog svojih izolovanih suseda na sjeveru, ova zemlja često dobija vojnu i političku podršku svjetskih supersila. Jedna je od zemalja sa najjačim stranim investicijama u svijetu i šesta na listi najvećih izvoznika.

10. Ujedinjeni Arapski Emirati
UAE su najveći uvoznik oružja na svijetu, a poslije Saudijske Arabije najviše ulažu u vojnu odbranu.

9. Saudijska Arabija
Zalihe nafte ove zemlje učinile su je jednom od najbogatijih i najmoćnijih zemalja na Bliskom Istoku.

8. Izrael
Uprkos sukobu sa Palestinom, ova zemlja ima izuzetno jaku ekonomiju, izuzetno školstvo i visok dohodak po glavi stanovnika.

7. Japan
Jedna je od tehnološki najnaprednijih nacija i treća svjetska ekonomska sila uprkos razornom cunamiju koji je 2011. godine uništio dobar dio njene infrastrukture.

6. Francuska
Sa BDP-om od 42.384 dolara, Francuska je jedna od najjačih ekonomskih sila u Evropi. Njen dalji uticaj na svijet proteže se kroz njenu nauku, politiku, kulturu i možda ljubav iznad svega.

5. Njemačka
Jedna od najvećih ekonomskih sila Evrope sa najmnogoljudnijom nacijom na Starom kontitentu postala je izuzetno politički uticajna od ujedinjenja 1990. godine.

4. Velika Britanija
Riječ je o visoko razvijenoj naciji sa velikim međunarodnim ekonomskim, političkim, naučnim i kulturnim uticajem. Iako se ne zna kako će izlazak iz Evropske Unije uticati na njenu budućnost, čini se da je u do sada ova zemlja uspjela da prevaziđe sve izazove.

3. Kina
Dom je 1.4 milijardi ljudi i jedna od najvećih vojnih sila, a stručnjaci predviđaju da će do 2025. postati vodeća svjetska ekonomska sila.

2. Rusija
Kada je riječ o prirodnim dobrima, Rusija je jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Trenutno na unapređenje vojske troši 5.4 odsto BDP budžeta, što je znatno više u odnosu na zemlje NATO-a i SAD (3.3 odsto).

1. SAD
Skoro 75 odsto ispitanika izjavilo je da je izgubilo poštovanje prema SAD nakon dolaska Donalda Trampa na vlast. Ipak, njen ekonomski, politički, kulurni i umjetnički uticaj i danas oblikuje svijet, a budžet za vojnu odbranu od 600 milijardi dolara i činjenica da je u pitanju vodeća svjetska ekonomska sila zaslužni su za to što se SAD nalaze na vrhu ove liste. (Independent)