Slabiji dolar podstakao rast cijene zlata

Slabiji dolar podstakao rast cijene zlata

Nakon dvije sedmice pada, zlato je prošlonedjeljno trgovanje zatvorilo na nivou 1.229,26 dolara po unci, što je 2,4 odsto viša cijena u odnosu na prethodni petak

Glavni podsticaj zlatu pružio je slabiji dolar, koji je pod pritiskom opreznijeg stava američke centralne banke u pogledu buduće monetarne politike. Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, oslabio je više od 1 odsto na nedjeljnom nivou.

Slabiji dolar čini zlato, kao i svu drugu robu koja se obračunava u dolarima, jeftinijim za inostrane kupce što povećava tražnju, i cijenu zlata.

Američke Federalne rezerve su na svom sastanku prošle srijede odlučile da povećaju osnovnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, u rasponu između 0,75 i 1 odsto. Ovo povećanje je bilo očekivano, ali su se investitori nadali jasnijim signalima o budućoj dinamici i većem povećanju kamatnih stopa FED-a, odnosno tržišta su očekivala četiri povećanja umjesto tri u 2017. godini.

Takođe, najnoviji podaci su pokazali da su potrošačke cijene u najvećoj ekonomiji svijeta porasle dvostruko brže u odnosu na januar prošle godine, a zlato je tradicionalna zaštita od inflacije.

Pored toga, na tržištima blijedi “Tramp efekat”.  Zlato je od novembra prošle godine bilo pod pritiskom Trampovih obećanja o smanjenju poreza, povećanju fiskalne i potrošnje na infrastrukturu. Međutim, finansijska tržišta sada vjeruju da će mnoge inicijative američkog predsjednika biti usporene ili zaustavljene od zakonodavaca u SAD.

Protekla sedmica je bila dobitnička i za druge plemenite metale. Cijena srebra je za nedjelju dana porasla 2,9%, platine 2,6 odsto a paladijuma 4,2 odsto. (Agencije)

Preporučujemo vam i sljedeće: