Azijske berze: Dolar pao u odnosu na jen, berze oslabile

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog raketnog napada SAD-a na Siriju i sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa s kineskim Xi Jinpingom

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,6 odsto, a blago su porasle i cijene akcija u Šangaju. Berzanski indeksi u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pali su između 0,3 i 0,6 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto.

Na samom početku trgovanja taj je indeks bio u većem minusu jer je ulagače uznemirio raketni napad s američkih brodova u Sredozemlju na sirijsku vojnu bazu koju kontroliše tamošnji predsjednik Bašar al-Assad. To je odgovor na napad Assadovih snaga na pobunjenike hemijskim oružjem ranije ove nedjelje, poručili su američki zvaničnici. Ipak, tržišta su se kasnije smirila jer je Washington poručio da se radi o jednokratnom odgovoru, sugerišući da se neće nastaviti i da ne bi trebao dodatno narušiti ionako slabe odnose između SAD i Rusije, koja podržava Assada.

Suočen s najvećom spoljnom krizom od kada je postao predsjednik, Trump je zauzeo čvrst stav u vezi američke akcije u sirijskom šestogodišnjem građanskom ratu, kažu analitičari.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je u četvrtak uveče počeo sastanak predsjednika Trumpa i Xi Jinpinga. Trump je izrazio zabrinutost zbog kineskih trgovinskih praksi i pozvao Xia da učini više u obuzdavanju Sjeverne Koreje u njenim nuklearnim ambicijama.

Očekuje se da će u danas biti detaljniji razgovori o trgovini i spoljnopolitičkim pitanjima. Zaoštri li Trump retoriku s Kinom po pitanju trgovine, ulagači se plaše da bi moglo doći do trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije. Zbog tih napetosti, kao i američkog napada na sirijsku vojnu bazu, jutros su porasle cijene investicija koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, kao što su državne obveznice.

Znatno je porasla i cijena nafte. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skočila 78 centi, na 52,50 dolara, dok je na londonskom tržištu porasla 79 centi, na 55,50 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio prema japanskoj valuti, koja se smatra sigurnijim utočištem u nesigurnim vremenima. Tako se kurs dolara jutros kreće oko 110,30 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 110,45 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je ojačao, pa se cijena eura kreće oko 1,0645 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0675 dolara.