MMF postavio uslove za novo kreditiranje Ukrajine

Međunarodni monetarni fond je saopštio da će pustiti uplatu nove tranše zajma Ukrajini tek kada parlament te zemlje odobri reformu penzionog sistema s kojom se dugo oteže, i usvoji zakon o privatizaciji zemljišta

MMF je u saopštenju, nakon završene najnovije misije u toj ratom zahvaćenoj zemlji, naveo da ekonomija Ukrajine nastavlja da se oporavlja od strašne recesije i da je na putu da ove godine zabilježi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) veći od dva procenta.

Ukrajina koristi kreditnu liniju MMF-a od 17,5 milijardi dolara (15,6 milijardi eura) kako bi se oporavila od krize. Usljed gubitka industrije u zoni sukoba i bjega stranih investitora, ekonomija Ukrajine se smanjila za 17 procenata 2014-2015. godine.

Međutim, MMF sada očekuje da će Ukrajina postići održivi rast smanjenjem rashoda penzionog sistema, koji čini devet odsto BDP-a i „pokriva” oko jedne trećine stanovništva.

Fond takođe želi da parlament, u kom vlada ima neznatnu većinu, donese zakon o prodaji zemljišta kome se opozicija snažno protivi.

Ukrajina je u ovoj godini do sada dobila od MMF-a samo jednu milijardu od 4,5 milijardi dolara kojima se nada u 2017, a otkako je cijeli finansijski paket odobren u februaru 2015. dobila je ukupno 8,3 milijarde dolara, javlja AFP.