Ruski istraživači pronašli milijarde rubalja u močvari

Grupu nezavisnih istraživača iz Rusije, koja obilazi napuštene lokacije iz doba komunizma, oduševilo je mnoštvo Lenjinovih lica na novčanicama razbacanim po napuštenom rudniku u oblasti Vladimir

Avanturisti su čuli glasine da je velika količina starog sovjetskog novca zatrpana u raketnom silosu u blizini Moskve, a ispostavilo se da je barem milijarda rubalja, poslije raspada SSSR-a, završila u poplavljenom rudniku, što je prema kursu iz 1991. iznosilo više od 33 miliona dolara.

Obližnji mještani, koje su ih uputili na lokaciju, decenijama nisu htjeli da prilaze mjestu zato što su mislili da je ozračeno zbog raketnih testova koji su vršeni u blizini. Nakon što Gajgerov brojač nije pokazao ništa neobično počeli su da prečešljavaju močvaru.

Otkrivena gomila, sada potpuno beskorisnog papira, nekada je bila pravo bogatstvo, imajući u vidu da je 100 rubalja bila sasvim solidna plata.

– Bili smo oduševljeni, ali i tužni u isto vrijeme, usljed spoznaje da je ovo davno prošlo vrijeme i da bi ova količina novca bila više nego dovoljna za svakoga – rekla je članica tima Olga Bogdanova, prenosi BBC.

Njen kolega Anton Aleksejev misli da je ovo jedno od tri ovakva lokaliteta, na koja su bacane ogromne količine novca nakon odluke da se rasformira Sovjetski Savez.