Real i Juventus večeras crtaju istoriju

Fudbaleri Reala imaće večeras priliku da uđu u istoriju Lige šampiona

Ukoliko trijumfuju protiv Juventusa ne samo da će osvojiti 12. „ušati” pehar već će postati prva ekipa koja je odbranila titulu u ovom formatu takmičenja (od 1992. ). I tim iz Torina će imati veliki motiv da osvoji trofej pošto titulu prvaka Evrope čeka 21 godinu.

„Kraljevski klub” je najtrofejnija ekipa u ovom takmičenju sa jedanaest titula. Ovo će im biti 15. put da igraju za najprestižniji fudbalski klupski pehar, a do sada su samo tri puta poraženi (posljednji put 1981). Sa druge strane „stara dama” će deveti put igrati za titulu prvaka Evrope. Oni su negativni rekorderi elitnog takmičenja pošto su čak šest puta poraženi u finalu, dok su samo dva puta trijumfovali. Prethodni put su u finalu igrali prije dvije godine kada su izgubili od Barselone sa 3:1.

Dva kluba će 19. put odigrati međusobni duel. Svaki je trijumfovao po osam puta, dok su dva susreta završena bez pobjednika. Poslednji put su se sastali prije dvije godine u polufinalu Lige šampiona, a uspješniji su bili „bjanko-neri” koji su prošli dalje. Meč u Torinu je završen pobjedom domaćina od 2:1, dok je u revanšu na „Santijago Bernabeu” bilo 1:1.

Ekipa Masimilijana Alegrija je osvojila prvo mjesto u grupi u kojoj su još bili Sevilja, Lion i Dinamo iz Zagreba, a do finala su savladali još Porto, Barselonu i Monako. Sa druge strane tim koji predvodi Zinedin Zidan je bio drugi u grupnoj fazi iza Borusije iz Dortmunda, a ispred Legije i Sportinga. Na putu do finala su eliminisali Napoli, Bajern i Atletiko.

– Drugu godinu uzastopno igramo u finalu i nadam se da će ishod biti isti. Bilo bi fantastično da postanemo prva ekipa koja je odbranila titulu, ali neće nam biti lako. Juventus dobro igra ove sezone, osvojili su oba domaća takmičenja, a na dvomeču protiv Barselone nisu primili nijedan pogodak – kaže Toni Kros.

Juventusov najveći adut na ovom meču biće uigrana odbrana koja je u Ligi šampiona primila samo tri pogotka.

– Optimisti smo, ali teško možemo da kažemo da smo favoriti. Real igra treće finale za poslednje četiri godine, navikli su na ovakve mečeve za razliku od nas. Mi moramo da budemo opušteni i da igramo kao tokom cijele sezone – kaže trener Masimilijano Alegri.

Večeras će se na terenu naći nekoliko fudbalera koji su igrali u oba kluba. To su Gonzalo Igvain i Sami Kedira, sadašnji prvotimci Juventusa, kao i napadač i trener Reala Alvaro Morata i Zinedin Zidan.

Juventus za prvu „tripletu”

Ukoliko večeras trijumfuje Juventus to bi bilo deveti put u istoriji da je neki klub osvojio „tripletu” (prvenstvo, kup i titulu prvaka Evrope). Prije njega to je pošlo za rukom Seltiku (sezona 1966/67), Ajaksu (1971/72), PSV-u (1987/88), Mančester junajtedu (1998/99), Barseloni (2008/09), Interu (2009/10), Bajernu (2012/13) i ponovo Barseloni (2014/15).

Španija 16, Italija 12 titula

Ako fudbaleri Reala večeras osvoje titulu prvaka Evrope to će biti 17. put da je slavio neki klub iz Španije. Najviše trofeja osvojio je „kraljevski klub” (11), dok su preostalih pet u vlasništvu Barselone. Slijedi ih Italija čiji su klubovi 12 puta osvajali „ušati” pehar. Najviše Milan (sedam), a šampioni su bili i Inter (tri) i Juventus (dva).

Što se gradova tiče tu je bez premca Madrid koji ima 11 titula (sve Realove), dok su za Milano titule osvajali Milan i Inter (10). Daleko iza njih je Minhen sa pet šampionskih pehara (svi Bajernovi).