Crni petak za akcije tehnoloških kompanija, izgubljeno 30 milijardi

  • In Berza
  • 10. June 2017.
  • 848 Views
Crni petak za akcije tehnoloških kompanija, izgubljeno 30 milijardi

Akcije najboljih svjetskih tehnoloških kompanija potonule su nakon upozorenja vodeće investicione banke da njihova vrijednost raste prebrzo

Na kraju trgovanja u petak, akcije Epla bile su u padu četiri odsto, što je ravno gubitku tržišne kapitalizacije najvrijednije kompanije na svijetu od 30 milijardi dolara.

Akcije Guglovog oca Alfabeta izgubile su tri procenta, koliko su u gubitku i dionice Fejsbuka i Amazona. Majkrosoft je u minusu dva odsto. Indeks tehnoloških kompanija Nasdak u gubitku je takođe dva odsto.

Investitori već neko vrijeme osjećaju nelagodu zbog astronomskog rasta vrijednosti najvećih tehnoloških kompanija, ali je rasprodaja u petak podstaknuta izvještajem direktora investicija Goldman Saksa došla kao upozorenje od rastućih rizika pet vodećih tehnoloških akcija.

Skoro 40 odsto dobitaka u cijelom S&P 500 indeksu ove godine potiče upravo odatle, iako tih pet akcija čine svega 13 procenata tržišne vrijednosti kompanija u indeksu.

Akcije Fejsbuka, Amazona, Majkrosofta, Alfabeta i Epla dodali su ukupno 600 milijardi dolara tržišne dokapitalizacije ove godine, što je ravno BDP-u Hong Konga i Južne Afrike zajedno, upozorava se u izvještaju Goldman Saksa.

Preporučujemo vam i sljedeće: