Najskuplji španski fudbaler u istoriji odlazi iz Reala

Najbolji strijelac Reala s obzirom na (mizernu) minutažu, odlazi iz kluba u kojem je ponikao i gdje nikada nije dobio priliku. Za 70 milijuna eura dovodi ga klub čiji trener mu je omogućio debi u Realu

Alvaro Morata (24) prelazi u Mančester Junajted, pišu španski i engleski mediji, dodajući kako je posao dogovoren, kao i odšteta od 70 milijuna eura. Morata tako postaje najskuplji španski nogometaš u povijesti i uvjerljivo nadmašuje dosadašnjeg rekordera Fernanda Toresa, koji je za 59 milijuna eura iz Liverpoola otišao u Chelsea.

Otpisom povrijeđenog veterana Zlatana Ibrahimovića, Murinjo je ostao bez klasnog napadača i dovođenje golgetera bio mu je prioritet. Našao ga je u poznatom licu, Alvaru Morati, igraču kojem je upravo on u decembru 2010. omogućio debi za prvi tim kluba čije je akademije proizvod.

Ali, Murinjovi nasljednici u Realu nisu imali sluha za Moratu, pa je u ljeto 2014. za 20 milijuna eura prodan u Juventus. Tamo je igrao tako dobro, da je Real prošlog ljeta iskoristio klauzulu iz prodajnog ugovora i otkupio ga za 30 milijuna eura.

Iako mu je Zidan tokom upravo završene sezone dao tek 1872 minute razlomljene na 43 utakmice, Morata je malo vremena na terenu iskoristio sjajno i dao 20 golova, uz šest asistencija. Bez obzira što je tako postao Realov igrač s najboljim golgeterskim skorom od jednog gola svake 93 minute, to mu nije bilo dovoljno da ugrozi Benzemu.

Koliko ga Zidan malo cijenio, svjedoči što mu nije dao ni minute u nijednom El Klasiku ili prvenstvenom derbiju, dok mu je od četvrtfinala Lige šampiona pa do finala udijelio par minuta.

Junajted dakle plaća čak 70 miliona eura za napadača koji u nijednom klubu nije bio nezamjenjivi prvotimac i za kojeg je pitanje hoće li sjajan učinak super-zamjene pretočiti u jednako takav golgeterski skor kada postane prva zvijezda i onaj kojeg pritišću očekivanja velikog kluba i ništa manje cijene.

Ali, Morata je već pokazao da se na njega može računati u najvećim utakmicama, kao na primjer prije dvije godine, kada je igrajući za Juventus, golovima u obje utakmice polufinala LP eliminirao njegov Real, a zatim je dao gol i Barceloni u finalu.