BiH do kraja godine članica Svjetske trgovinske organizacije?

  • In BiH
  • 18. June 2017.
  • 372 Views
BiH do kraja godine članica Svjetske trgovinske organizacije?

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Josip Brkić izrazio je uvjerenje da će BiH uspjeti da postane punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije /STO/ do Ministarske konferencije STO, koja će u decembru biti održana u Argentini

Brkić je na sastanku sa generalnim direktorom STO Robertom Azevedom u Ženevi prenio da bi ubrzo trebalo da bude završena posljednja obaveza iz Zakonodavnog akcionog plana pristupanja STO, usvajanjem amandmana na Zakon o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH navode da su bilateralni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom o određenim tarifnim kvotama ponovo intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u martu 2017. godine.

Brkić je dodao da je BiH spremna intenzivirati aktivnosti i dovršiti pristupni proces, uz nastavak podrške STO, posebno u bilateralnim pregovorima o pristupu tržištu s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom da bi preostala otvorena pitanja bila riješena u najkraćem mogućem roku.

Sagovornici su konstatovali da bi BiH mogla postati članicom STO na 11. Ministarskoj konferenciji, koja će biti održana od 10. do 13. decembra u Buenos Ajresu, ako nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta, posebno u pregovorima sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Fedracijom.

Azeveda je naglasio da BiH može u potpunosti da računa na podršku STO i u narednoj fazi pregovora radi što skorijeg sticanja članstva, te ukazao da STO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH.

Sastanak Brkića i Azevede održan je 15. juna u Ženevi, a prisustvovala mu je i stalna predstavnica BiH pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi ambasador Lucija LJubić, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Preporučujemo vam i sljedeće: