Francuzi zabranjuju kopanje nafte i gasa

Energija

Ministar ekologije Francuske Nikola Ilo je izjavio da će Vlada najesen zakonom spriječiti izdavanje dozvola za istraživanje ugljovodonika

„Da ne bi bilo novih dozvola, moramo da promijenimo zakon o rudarstvu, i mi ćemo to učiniti u vrlo kratkom roku“, rekao je Ilo za TV kanal BFM.

Ministar je rekao da se nada da će se „zabraniti sva nova istraživanja ugljovodonika i na tlu Francuske, i na njenim prekomorskim teritorijama“. Emanuel Makron je februara, prije no što je postao predsjednik Francuske, izrazio protivljenje traganju za škriljcima s prirodnim gasom u Francuskoj.

Makron čak smatra da treba obustaviti izdavanje dozvola za traganje za naftom i za eksploataciju nafte i u francuskoj Gvajani, zemlji na istočnom obodu Latinske Amerike. Ministar Ilo je danas medjtim rekao da bilo teško ograničiti eksploataciju, tvrdeći da bi to otvorilo put za sporove između države i kompanija. On ima iste rezerve i prema ograničavanju eksploatacije pijeska, na koje se početkom juna požalila jedna francuska firma.

Blokiranje istraživanja ugljovodonika je ključni element šireg plana ministra Iloa, najavljenog za jul, za koji želi da stupi na snagu prije jeseni.