Monsanto dobio konkurenciju iz Kine

Kineska kompanija KemČajna okončala je 43 milijarde dolara vrijedno preuzimanje Singente, švajcarskog giganta u proizvodnji pesticida i sjemena

Ovim sporazumom se spaja Singenta, globalni lider u proizvodnji sjemena i proizvoda za zaštitu usjeva, sa KemČajnom koja kontroliše kompaniju Adama, najvećeg dobavljača generičkih proizvoda za zaštitu poljoprivrednih kultura u Evropi, prenosi agencija Frans pres.

Ovo je dio šireg talasa konsolidacije u agro-hemijskom sektoru koji je zabrinuo aktiviste za zaštitu životne sredine i poljoprivrednike.

KemČajna je izašla s ponudom za preuzimanje Singente u februaru 2016, ali je akvizicija morala da sačeka „zeleno svjetlo“ regulatora.

Vlasti SAD-a i Evropske unije odobrile su sporazum u aprilu ove godine uprkos narastanju otpora s obe strane Atlantika prema sve brojnijim preuzimanjima koje sprovode kineske firme.

KemČajna se obavezala na prodaju dijela Adaminog biznisa s pesticidima, kao i na preduzimanje drugih koraka kako bi dobila odobrenje evropskih i američkih regulatora.