Azijske berze u porastu, euro prati njihov rast

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija znatno porasle, prateći uspon Wall Streeta, dok je dolar u defanzivi jer američki Fed više nije jedina centralna banka koja poručuje da je era jeftinog novca pri kraju

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,5 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 1 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,8 odsto.

Na azijskim berzama vlada dobro raspoloženje jer su juče cijene akcija na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks skočio 0,8 odsto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca. Pritom je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji se oporavio od oštrog pada dan prije.

Snažno su porasle i cijene akcija u bankarskom sektoru, što se zahvaljuje izjavama niza zvaničnika Feda da je moguće još jedno povećanje kamata u SAD-u do kraja godine.

Uprkos stezanju monetarne politike Feda, dolar je na valutnim tržištima pod pritiskom jer američka centralna banka više nije jedina koja poručuje da je era jeftinog novca pri kraju.

Juče je guverner britanske centralne banke Mark Carney iznenadio ulagača kazavši da će možda trebati povećati kamate jer britanska ekonomija raste gotovo punim kapacitetima.

Zvaničnici kanadske centralne banke otišli su korak dalje, pa su poručili da je povećanje kamata moguće već u julu.

Najviše je na tržišta uticala nedavna poruka predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike jer se ekonomija evrozone oporavlja. To je podstaklo spekulacije da bi ECB ove godine mogla početi ukidati izdašne podsticajne mjere, pa je euro u posljednja tri dana prema dolaru ojačao 3 odsto.

Jutros se kurs eura kreće oko 1,1400 dolara, najviše nivoe u godinu dana, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1350 dolara. I dok prema euru slabi, dolar je prema japanskoj valuti stabilan, pa se njegova cijena kreće oko 112,20 jena, kao i juče u ovo doba. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 95,80 bodova, najniži nivo od oktobra prošle godine.

A cijene nafte i dalja lagano nadoknađuju nedavne velike gubitke. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 28 centi, na 47,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 27 centi, na 45,00 dolara.