Evropske berze prate rast Wall Streeta

  • In Berza
  • 29. June 2017.
  • 453 Views
Evropske berze prate rast Wall Streeta

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene akcija su porasle, prateći uzlazni trend na azijskim tržištima i Wall Streetu, a podršku im pruža i oporavak cijena nafte te sirovina

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ostao gotovo nepromjenjen. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,65 odsto, na 7.436 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 odsto, na 12.706 bodova, a pariski CAC 0,20 odsto, na 5.262 boda.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks skočio 0,8 odsto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca. Pritom je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji se oporavio od oštrog pada dan prije.

Snažno su porasle i cijene akcija u bankarskom sektoru, zahvaljujući izjavama niza zvaničnika Feda da je moguće još jedno povećanje kamata u SAD-u do kraja godine. Moguće je i povećanje kamata u Britaniji, dok Evropska centralna banka signalizuje da bi do kraja godine mogla početi ukidati podsticajne monetarne mjere. Zahvaljujući tome, jutros su na dobitku akcije banaka.

A cijene nafte i dalje lagano nadoknađuju nedavne velike gubitke. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 22 centa, na 47,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 24 centa, na 44,98 dolara.

Podršku tržištima pruža i rast cijena sirovina, što se zahvaljuje slabljenju dolara, pa su jutros na dobitku i akcije u rudarskom sektoru.

Preporučujemo vam i sljedeće: