Google će početi sam da odgovara na vaše mejlove

Paralelno s ukidanjem skeniranja email poruka za potrebe oglašavanja, Google je na svoj servis Gmail ubacio i novu opciju koja će…skenirati email poruke. Ali, ovaj put je cilj da vještačka inteligencija (AI) odgovara umjesto korisnika, ovisno o kontekstu i sadržaju poruka, prenosi tportal

Nova opcija se zove Smart Reply, a stiže na mobilne aplikacije Gmail za iOS i Android. Za sada se novitet neće pojaviti na web verziji Gmaila.

Baš kako se to od jednog IT diva i očekuje, Gugl nije tek uobličio par mogućih predefinisanih odgovora na email poruke, već ih napredni algoritmi kreiraju na temelju sadržaja poruke. Kada korisnik otvori neku poruku, AI će analizirati sadržaj i ponuditi nekoliko opcija odgovora odmah ispod poruke, a na korisniku je da odabere što mu se čini najboljim.

Za potrebe analize, Smart Reply uzima materijal iz tijela poruke (email body), subjekta pa i prethodnih odgovora. Smart Reply će naučiti da prepozna i stil pisanja korisnika te će poruke s vremenom postajati sve bliže onom što bi napisao sam korisnik.

Ova nova opcija Gmaila neće uvijek biti aktivna. Ako algoritmi ne prepoznaju dovoljno dobro sadržaj poruke kojoj treba odgovoriti, neće ni ponuditi moguće odgovore.