Azijske berze u padu, dolar pod pritiskom

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija znatno pale, kao i dan prije na Wall Streetu, dok je dolar i dalje pod pritiskom jer niz centralnih banaka poručuje da je era jeftinog novca pri kraju

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,3 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u minusu 0,7 odsto, skliznuvši s najviših nivoa u dvije godine.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u posljednjih šest nedjelja.

Bila je to posljedica pritiska na tehnološki sektor, koji traje već tri nedjelje. Taj je sektor predvodio po rastu od početka godine, a sada se ulagači povlače iz njega i usmjeravaju u druge sektore koji su zaostajali, kao što je bankarski.

Bankarski sektor sve je više privlačan zbog toga što, osim američkog Feda, sada i druge centralne banke u svijetu, na primjer evropska, kanadska i britanska, poručuju da bi uskoro mogle početi zatezati monetarnu politiku.

Američka centralna banka bila je dosad jedina koja je povećavala kamatne stope, no sada to najavljuju i druge, pa je američka valuta pod pritiskom. Zbog toga je jutros na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo daljnjih 0,1 odsto, na 95,50 bodova, najnižui nivo od novembra prošle godine.

Od početka nedjelje taj je indeks na gubitku 1,8 odsto.

Evropska je valuta u zamahu od sredine nedjelje kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike jer se ekonomija eurozone oporavlja.

ECB već godinama vodi labavu monetarnu politiku, pa bi to, kažu analitičari, zaista bio značajan zaokret.

Jutros se kurs evra kreće oko 1,1440 dolara, najvišeg nivoa od maja prošle godine, dok je od početka nedjelje osvojio 2,2 odsto.

Dolar je jutros oslabio i prema japanskoj valuti, pa se njegova cijena kreće oko 111,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,20 jena. No, od početka nedjelje dolar je na dobitku 1,1 odsto.

A cijene nafte i dalje nadoknađuju velike gubitke od prethodnih nedjelje. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,8 odsto, na 47,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 odsto, na 45,20 dolara.

Zadrže li se na ovim nivoima do kraja dana, cijene će nafte zabilježiti prvi nedjeljni rast nakon pet nedjelja neprestanog pada.