Frankfurt: Grad u kome se obrću milijarde

Grad na Majni mijenja urbanističke planove: sprema gradnju dvadeset nebodera sa kancelarijama, stotine hiljada kvadrata stambenog prostora. Frankfurt se nada da će poslije Bregzita privući bankare iz Londona, piše Dojče vele

I nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji nije jasno da li nas čeka meki Bregzit, uz kompromise i formalni dogovor Brisela i Londona, ili pak tvrdi raskid bez ikakvog dogovora. Ali jasno je da će Bregzita biti, barem to ponavljaju vodeći britanski političari.

Odlazak Ostrva iz EU znači odlazak i londonskog Sitija, najmoćnije bankarske četvrti kontinenta koja bi tada mogla da izgubi na značaju. To bi bila prilika i za njemačku finansijsku metropolu Frankfurt gdje je sjedište Evropske centralne banke i još niza finansijskih institucija.

Čekaju se odluke o tri važna pitanja: prvo i najvažnije, gdje će se odvijati takozvani euro-clearing. Drugo je pitanje budućeg sjedišta evropske agencije za nadzor banaka EBA, a treće je pitanje koje se postavlja u sjedištima čitavog niza banaka koje su do sad svoje poslovanje u Evropi pokrivale iz Londona, hoće li i one prebaciti svoje evropske centrale u Frankfurt.

Frankfurt – ili neki drugi grad u EU – nije i ne može preko noći postati „drugi London“ i zato je i potpredsjedniku Evropske komisije Valdisu Dombrovskisu jasno da s obzirom na „otpadanje jednog od najvećih finansijskih središta EU moramo malo prilagoditi naša pravila“. Zato je Evropska komisija ipak odustala od planova od kojih se strahovalo u Londonu: da će preko noći sve agencije biti povučene iz Velike Britanije.

Frankfurt ipak nije London…

Lobističko udruženje Frankfurt Main Finance iza koje stoje i njemačka pokrajina Hesen, grad Frankfurt, Nemačka berza, čitav niz banaka, ali i naučne institucije i stručnjaci, smatra da ovaj njemački grad ima dobre šanse da baš on postane sjedište euroclearinga. Dolazak ovih instituta iz Londona u Frankfurt značio bi hiljade odlično plaćenih radnih mjesta u finansijskoj metropoli na Majni.

Frankfurt zato već u sljedećih pet godina planira gradnju 20 novih nebodera jer je uvjeren da će hitno trebati mnoštvo novog kancelarijskog prostora. Dorađuju se urbanistički planovi jer će biti potreban atraktivni stambeni prostor za kupce sa dubljim džepom. Frankfurt ima lijepih galerija, operu i koncertnu dvoranu, pun je zelenila i okružen je prirodom.

Ali definitivno nije London koji ima sve to i povrh toga će baš svako pronaći nešto po svom ukusu jer je i više nego deset puta veći od Frankfurta. Tu ni Bregzit neće tako lako ništa promijeniti…