Poljski grad hoće šarene pješačke prelaze

Grad Lovič u centralnoj Poljskoj odlučio je da svoju folklornu tradiciju koja je dospjela i na listu nematerijalne svjetske baštine Uneska prenese i na ulice i pješačkim prelazima, dodao je i vesele boje lokalnih nošnji, ali sada se bori protiv propisa da zebre na ulicama smiju da imaju samo bijele pruge

Za sada na tri pješačka prelaza u gradu između bijelih pruga zebre pojavile su se i tipične zelene, plave, crvene i oker pruge sa nošnji i kao podsjećanje na čuvenu lokalnu vjersku procesiju žitelja Loviča u narodnim nošnjama koja je na listi Uneska.

– Željeli smo na taj način da naglasimo našu tradiciju u Loviču. Na pozitivan način da istaknemo naše porijeklo – kazao je za današnju Gazetu viborčku gradonačelnik grada od oko 28.800 stanovnika Kšištof Kalinjski.

Iako je većina oduševljena, posebno djeca kojoj nove zebre liče na dugu, neke je podsjetila na dugu kao simbol LGBT populacije, nepopularan u tradicionalnim katoličkim krugovima u Poljskoj, i policiji je stigla dojava da zebre krše propise jer nije bijelo-crna.

I policija je birokratski protumačila zakon da su pruge isključivo bijele i naredila je da se šarenilo folklornih motiva za pješačkih prelaza ukloni, ali gradske vlasti se ne predaju.

Gradonačlenik Kalinjski odbio je da vrati zebre u prvobitno stanje jer je analiza propisa pokazala da pruge moraju da budu bijele i vidljive, ali da zakon ništa ne govori o prostoru između bijelih pruga i ne naređuje da mora da bude prazan.