Preduzetnici EU traže plan B

Eurozona

Konfederacija poslodavaca Evrope je od institucija EU zatražila da se hitno spremi plan ponovne industrijalizacije Evrope

Oni naglašavaju da će “samo moćna evropska industrija moći da jamči za snažnu ekonomiju”.

U poruci koju je Evropskom savjetu, Savjetu ministara, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu uputio moćni lobi poslodavaca i kompanija BiznisJurop se naglašava nužnost “hitnog utvrđivanja ambicioznih ciljeva za industriju do 2030. godine”.

“Evropska unija mora odmah obnoviti cjelokupnu industrijsku strategiju, da bi zaustavila stalne manjkavosti u konkurentnosti, utvrđene posljednjih godina”, kaže BiznisJurop čiji su članovi poslodavci i kompanije iz EU i drugih zemalja Evrope, uključujući udruženja poslodavaca iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

“Brz tehnološki napredak, brze političke i ekonomske promjene na svjetskom nivou, rastući protekcionizam i stasavanje različitih nacionalnih industrijskih politika su danas stvarnost”, predočava se u poruci institucijama EU.

Poslodavci podvlače da “Evropa mora podržati sopstvenu industriju, ali ne tako što će stremiti zatvaranju u sebe”, već “integrisanom industrijskom strategijom EU”.

Konfederacija poslodavaca traži da se odmah iskoriste trendovi u energetici, digitalizaciji, urbanizaciji.