Katar odbio zahtjeve arapskih susjeda

Svijet

Katar je odbacio zahtjeve arapskih susjeda kao maksimalističke i usmjerene protiv njegovog suvereniteta

Spisak zahtjeva, među kojima su se isticali zatvaranje medijske kuće al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, dostavljen je Dohi 22. juna sa rokom od 10 dana za odgovor, odnosno do večeras.

– Zahtjevi su sročeni tako da budu odbijeni – rekao je u Rimu katarski ministar spoljnih poslova Mohamed Abderahman al-Tani.

To nije dobro primljeno kod susjeda zalivskog emirata, pa su u štampi Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) danas osvanuli naslovi poput „Katar izabrao nepoznato“ i „Katar se bacio u zagrljaj Irana“.

Saudijska Arabija, regionalni rival Irana, Bahrein, UAE i Egipat 5. juna prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, i optužili Dohu da podržava terorizam i da je previše bliska sa Iranom.

Katar je te navode odbacio i saopštio da niko nema pravo da mu diktira kakvu će spoljnu politiku voditi.

– Cijeli svijet je svjestan toga da je cilj zahtjeva ograničavanje katarskog suvereniteta – rekao je katarski šef diplomatije.

Frans pres piše da je Katar uvijek vodio samostalnu spoljnu politiku iako je članica Savjeta zalivske saradnje, a da susjedi nisu zadovoljni katarskom podrškom islamistima, posebno organizaciji Muslimanska braća, te da pokušavaju da svog energentima bogatog malog susjeda „dovedu u red“.

Katar ima podršku Irana i Turske, dok su iz SAD stigle kontradiktorne poruke. Predsjednik Donald Tramp je od Katara tražio da prekine finansiranje ekstremističkih pokreta, a Stejt department je pozvao na dojalog da bi se kriza riješila.

Kuvajt je do sad djelovao kao posrednik u krizi, a usluge su ponudili i SAD, Turska, Francuska i Rusija, iako bez očiglednih rezultata.