Nije siguran novi aranžman Srbije i MMF

Region

Srbija je fokusirana na zaključivanje programa MMF-a ove godine i procijeniće njegove posljedice po ekonomski rast prije nego što zatraži novi aranžman, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu za američku agenciju Blumberg

Brnabić je istakla da će nastaviti sprovođenje plana reforme javne uprave koju je otpočeo predsjednik Aleksandar Vučić, a koga je ona zamijenila na funkciji premijera.

Upitana da li bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, kojim su zvaničnici MMF-a preporučili mjere koje uključuju smanjenje rashoda, prodaju ili gašenje neprofitabilnih državnih kompanija i smanjenje broja zaposlenih u javnoj administraciji, ona je odgovorila da je „to moguće“.

Američka agencija napominje da je Brnabić, obrazovana u SAD i Britaniji, novajlija u politici i da je u istočnoj Evropi prva žena otvoreno homoseksualnog opredjeljenja na čelu vlade.

U intervjuu koji je Blumbergu dala u petak, prvog dana na funkciji premijera Srbije, a koji je ta agencija danas objavila, Brnabić je rekla da želi da u naredne dvije godine ubrza ekonomski rat na četiri odsto, sa tri odsto koliko iznosi u 2017. godini.

Ona se, navodi Blumberg, suočava sa teškom borbom nakon što je privredni rast usporio na 1,2 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, a sada razmatra da li koristi od novog aranžmana sa MMF-om imaju prevagu nad strogim nadzorom tog povjerioca sa sjedištem u Vašingtonu.

„Očito je dobro imati nekoga da vam daje tempo, ritam reformi, sa kim razgovarate o prioritetima, i sve to je velika prednost. Međutim, ponekad je MMF oštriji nego što je potrebno, i u tom smislu bi novi sporazum mogao da omete rast“, rekla je Brnabić.

Prema njenim riječima, njena vlada će nastojati sa ukine 11.300 radnih mjesta u lokalnim administracijama do 2020. godine, uključujući 2.500 ove godine, pošto Srbija reformiše svoju javnu upravu i reorganizuje državne finansije.