Kina otvorila za strance tržište duga

Kina je otvorila za strane investitore tržište obveznica vrijedno 10 hiljada milijardi dolara

To je najnoviji potez u okviru liberalizacije tržišta koju Peking sprovodi u nastojanju da privuče veći priliv sredstava budući da se bori sa usporavanjem ekonomskog rasta, prenosi agencija AFP.

Novi kanal za priliv svježeg kapitala ide preko Hong Konga, trećeg najvećeg svjetskog tržišta obveznica poslije Sedinjenih Država i Japana, na kome će „kvalifikovani investitori“ moći da kupuju dužničke hartije u Kini.

Kvalifikovani ulagači uključuju centralne banke, suverene investicione fondove i druge velike finansijske institucije, prema saopštenju Narodne banke Kine i monetarnih vlasti Hong Konga, koje su u nedjelju zajednički najavile tu platformu.

U zajedničkom saopštenju je navedeno da je sporazum o „konektovanju tržišta obveznica“ između Hong Konga i kopnenih kineskih berzi od ponedjeljka „eksperimentalno operativan“.

Saopštenje je došlo za vrijeme vikenda, tokom kojeg su Hong Kong i Kina obilježili 20. godišnjicu od britanskog vraćanja južnog kineskog finansijskog centra u nadležnost Pekinga 1997. godine.

– Povezivanje tržišta obveznica je važan potez za centralnu vladu da podrži razvoj Hong Konga i unaprijedi saradnju između kontinentalnog dela (Kine) i Hong Konga – poručili su iz Narodne banke Kine.

To će „unaprijediti dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i obezbijediti povoljniji investicioni kanal za inostrane ulagače. To će takođe omogućiti kontinuirani napredak u otvaranju kineskog finansijskog tržišta – dodaje se u saopštenju.

Rastuće kinesko tržište obveznica je bilo gotovo nedostižno za strane ulagače, koji trenutno drže manje od 1,5 odsto obveznica emitovanih u Kini, prema procenama agencije „Blumberg“.