Agrokor preživio, spasava ga 20-ak banaka

Region

Iz Agrokora je potvrđeno da im večeras na račun liježe kredit od 480 miliona eura

Osim Zagrebačke banke i Knighthead fonda koji su već ranije pristali na kreditiranje, u novom kreditu za Agrokor učestvuje ukupno dvadesetak hrvatskih, ruskih, američkih i evropskih banaka. Tako je na primjer iz ruske VTB banke potvrđeno da učestvuje u kreditiranju, dok Sberbank još razmišlja hoće li, javlja RTL.

S obzirom na to da je u oba slučaja riječ o bankama koje su u državnom vlasništvu, očigledno je da se iz postupanja samo jedne od njih ne može iščitavati ruska državna politika bilo prema Agrokoru, bilo prema Hrvatskoj.

VTB ranije nije otkrio koliko bi bio njihov doprinos u kreditu od 400 miliona eura, ali su poručili na ne namjeravaju da prodaju svoja potraživanja prema Agrokoru što ih razlikuje od Sberbanke, čiji su čelni ljudi u nekoliko navrata izjavljivali da postoji mogućnost da prodaju svoja potraživanja u Agrokoru.

Danas se sastalo privremeno Povjereničko vijeće Agrokora. Vanredni povjerenik Ante Ramljak rekao je kako je Agrokor uspio izbjeći stečaj.

– Prva tranša od 30 miliona eura iz današnjeg kredita biće isplaćena kooperantima i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima do kraja jula. U sljedeće dvije do tri sedmnice sliedi isplata 100-postotnog duga tim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima (OPG). S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja – rekao je Ramljak.