Bain i Cinven idu u drugi pokušaj preuzimanja Stade

Njemačka farmaceutska kompanija Stada objavila je da bi investicioni fondovi Bain Capital i Cinven mogli zatražiti regulatorno odobrenje za novu ponudu za preuzimanje ove kompanije, nakon što je prošle nedjelje propala inicijalna ponuda vrijedna 5,3 milijarde EUR

Nova ponuda bi morala biti odobrena od njemačkog regulatornog tela, Bafin-a, ali i same kompanije pošto po njemačkim zakonima inače nije dozvoljeno obnavljenje ponude u roku od godinu dana.

Financial Times je objavio u ponedjeljak da bi Bain i Cinven mogli uputiti novu ponudu u roku od 48 sati. Ovi investitori bi mogli ponuditi istu cijenu od 66 EUR, ali bi mogli i smanjiti prag za uspjeh ponude na 65% ili još niže. Na prethodnu ponudu, koja je okončana početkom prošle nedjelje, pozitivno su odgovorili investitori koji predstavljaju 65,5% dionica, dok je prag za uspjeh bio postavljen na 67,5%. Iznenađenje u pogledu neuspjeha ponude bilo je tim veće jer je ponuđena cijena nosila premiju od 49% u odnosu na cijenu od 9. decembra kada je po prvi put objavljena namjera uprave za pronalaženje strateškog partnera.

Uporedo, stigla je vijest da su Stadini rukovodioci, predsjednik i finansijski direktor, podnijeli ostavke neposredno nakon što je objavljena informacija o mogućem obnavljanju ponude.

Akcije Stade na jučerašnjem trgovanju oporavile su se dodatnih 2,2% na 63,9 EUR.