Dolar stabilan, jen raste

Valuta

Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima ostao stabilan prema drugim najznačajnijim svjetskim valutama, uz podršku jačanja prinosa na američke obveznice nakon snažnijeg od očekivanog rasta tvorničkih aktivnosti u SAD-u

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, iznosio je jutros 96,254 boda, nakon što je u prekonoćnom trgovanju porastao za 0,6 posto, čime se dodatno udaljio od najnižih nivoa u devet mjeseci od 95,470 bodova, na koje je skliznuo u petak.

Od događanja u ponedjeljak koji su pripomogli njegovu oporavku izdvaja se skok prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice na najviše nivoe od sredine maja nakon što su aktivnosti u američkim tvornicama u junu porasle snažnije nego što se očekivalo.

Američka valuta je pritom oslabila za oko 0,2 posto prema japanskoj, na 113,16 jena, dok je ostala stabilna u odnosu na druge značajnije valute. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1353 dolara, što znači da mu je cijena ostala više-manje nepromijenjena u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Jen je dobio na privlačnosti zbog statusa sigurne luke za kapital u neizvjesnim vremenima na ekonomskom i političkom planu nakon vijesti da je Sjeverna Koreja ponovo testirala balistički projektil. U takvoj atmosferi je ojačao oko 0,3 posto prema dolaru i euru.

Američka valuta se u prošlosedmičnom trgovanju našla pod snažnim pritiskom jer su ojačala očekivanja da bi se i centralne banke u Europi i Kanadi konačno mogle okrenuti zaoštravanju monetarne politike. Očekivanja polaganog zaoštravanja monetarne politike i u drugim ekonomijama svijeta pored američkog pogodila su prošle sedmice i japansku valutu.

– Dolarov najnoviji uspon je pokrenula direktna potražnja, za razliku od njegova jačanja zahvaljujući slabljenju ostalih vodećih svjetskih valuta. Očekivanja podizanja kamatnih stopa u SAD-u u kasnijem dijelu ove godine vjerovatno su suviše splasnula. Sad uočavamo da su tako smanjena očekivanja, ipak, nešto poboljšana – kazao je Shin Kadota, viši valutni analitičar u banci Barclays.

Od važnijih događanja tržišta su pratila jutros sjednice centralnih banaka u Australiji i Švedskoj radi boljeg uvida u daljnje poteze u monetarnim politikama. Australska centralna banka ipak nije signalizirala moguće zaoštravanje monetarne politike, kao što se nagađalo, dok je švedska ostala pri stavu da ih neće podizati prije sredine iduće godine, premda nije isključila mogućnost njihova smanjenja u skorijem roku.