Hanoj zabranjuje motocikle, stvaraju gužvu

Gradski oci Hanoja gotovo su se jednoglasno izjasnili za potpunu zabranu vožnje motocikala gradom do 2030, nadajući se da će na taj način postići bolju prohodnost gradskih saobraćajnica i smanjiti nivo zagađenja vazduha, javio je BBC

Gradska uprava obećala je stanovnicima pojačanje linija gradskog prevoza kako bi gradska vozila do 2030. koristila polovina stanovnika Hanoja umjesto sadašnjih samo 12 odsto.

Gradske vlasti odlučile su se na ovakav potez nakon što su iz izvještaji pokazali da je broj motocikala u gradu dostigao „alarmantnu brojku“. Neka istraživanja pokazuju da ih je u gradu po kilometru već gotovo 2.500, što znači da ih je ukupno oko pet miliona.

Brojni građani, s druge strane, smatraju da je malo vjerovatno da će motocikli zauvijek nestati iz grada. Jedan od njih, Ngo Ngoc Trai za BBC je kazao kako sumnja da će plan gradskih vlasti profunkcionirati.

„Ovaj je grad prenatrpan, a javni prevoz jedva i da postoji. U Vijetnamu npr. ne postoji sistem podzemne željeznice. Tek u junu ove godine u Hanoju se pojavio prvi autobus na sprat kao gradsko vozilo. S obzirom na iskustvo iz ranijih godina, ne vjerujem nikakvim dugoročnim planovima. Vlada nam je obećavala da će Vijetnam do 2020. postati industrijalizovana zemlja. Dakle, svima nam je jasno da je taj plan u potpunosti propao. Mislim da će slično biti s odlukom o motociklima“, rekao je Ngo.

(HINA)