Šerbedžija pozvan za člana Američke filmske akademije

Film

Filmski i pozorišni glumac i reditelj Rade Šerbedžija primio je poziv za članstvo u Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i nauke, koja okuplja filmske profesionalce iz cijelog svijeta, saopštilo je Pozirište Uliks (Ulysses), čijji je Šerbedžija osnivač

Članovi Akademije, između ostalog, učestvuju u selekciji filmova i odlučivanju o dobitnicima prestižne nagradne Oskar, a dolaze iz 57 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Šerbedžija je u filmskoj karijeri ostvario više od 150 uloga u domaćim i stranim filmovima, među kojima su i mnogi poznati holivudski hitovi poput „Oči širom zatvorene“ Stanlija Kjubrika, „Nemoguća misija 2“ Džona Vua, „Snatch“ Gaja Ričija, „Svemirski kauboji“ Klinta Istvuda.

Njegov rediteljski filmski prvjenac „Oslobođenje Skoplja“ (2016.), u kojem glumi i glavnu ulogu, prikazan je na više od deset prestižnih festivala Europe i SAD-a, a prošle je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oskar u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, dodaje se u saopštenju.

Šerbedžija se nedavno vratio iz Amerike, gdje je u martu i aprilu snimao film „Proud Mary“, u kojem mu je partner bio Dani Glover, a čija se premijera očekuje sledeće godine, gostovao je u popularnoj seriji „Crna lista“ i imao premijeru filma „The Promise“ reditelja Terija Džordža, u kojem igra uz Kristijana Bejla i Oskara Ijzaka.

Svakoga ljeta na Brionima deluje u pozorištu Uliks, a ovogodišnju, 17. sezonu otvoriće koncertom s dvojicom gitarskih virtuoza – Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem, uz goste Damira Urbana i violinistkinju Ivet Korneliu. U kulu i avgustu Šerbedžija će nastupiti u ulozi Kreonta u predstavi „Antigona – 2000 godina kasnije“ i u naslovnoj ulozi najdugovečnije Uliksove predstave „Kralj Lir“, u Tvrđavi Minor.