Rat giganata: Koji internet pregledač je najpopularniji?

Iako većina kompjutera u svijetu koristi Microsoft Windows operativne sisteme na kojima je zastupljen Miscrosoft Edge, istraživanja koja su sprovele kompanije StatCounter i NetMarketShare pokazala su da je najpopularniji internet pregledač u svijetu trenutno – Google Chrome

Sa 60 odsto udjela na tržištu, Chrome ubjedljivo drži titulu prvaka, dok spomenuti Microsoft Edge ima tek 5 odsto učešća na tržištu iako 91 odsto kompjutera koristi Windows operativne sisteme.

Iako StatCounter navodi da Google Chrome ima 53.91 odsto tržišnog udjela, a NetMarketShare tvrdi da taj dio iznosi 59.49 procenata, sasvim je jasno da je Google Chrome omiljeni pregledač najvećeg broja internet korisnika u svijetu.

Prema navodima NetMarketSharea, popularnost Microsoft Edgea je u 2016. porasla za samo 0.5 odsto, prenosi portal hothardware.com.

Chrome jedino ne dominira u oblasti tablet računara – prema podacima StatCountera, omiljeni pregledač na ovom polju je Appleov Safari sa 59.2 tržišnog udjela, dok procenat za Chrome iznosi skromnih 24.37 odsto.

Prema StatCounteru, Safari se takođe nalazi na drugom mjestu po ukupnom tržišnom učešću sa 14.41 odsto globalnog udjela, ali NetMarketShare ističe da ta pozicija ipak pripada Internet Exploreru (16.84 odsto).

Ova neslaganja mogla bi da budu rezultat činjenice da se StatCounter osmanja na informacije prikupljene sa 2.5 miliona sajtova u svijetu, dok NetMarketShare evaluira samo 20.000.